Sedummatten

Sedummatten zijn kant en klare bodembedekkers die je net als grasmatten opgerold kan aankopen. En net als met grasmatten, kan je er in een mum van tijd je tuin mee aanleggen. Je kan er ook nagenoeg elk dak mee omtoveren tot een groendak.

Ze bestaan uit een milieuvriendelijke ondermat met daarop een substraat waarin vooraf reeds een tiental soorten sedumplanten werden voorgekweekt. Sedumplanten zijn vetplanten waarvan er wel honderden variëteiten bestaan, elke soort met zijn eigen bloeiwijze en bloeiperiode. Sedumplanten vragen niet veel verzorging wat de matten tot een uiterst onderhoudsvriendelijke bedekking maakt.

Voordelen van sedumvegetatie

Sedumplanten bezitten vlezige bladeren waarin ze een watervoorraadje kunnen aanleggen. Hierdoor zijn sedumplanten goed bestand tegen droogte en vormen ze eveneens een waterbuffer tijdens periodes met veel neerslag. Bovendien verliezen de planten hun blaadjes niet tijdens de herfst en zijn ze dus ook volledig winterhard.

Doordat een sedummat verschillende soorten sedumplanten bevat, zal je kunnen genieten van heel wat kleurenpracht, dit omdat elke soort zijn eigen bloesemkleur heeft. En doordat elke variëteit ook nog eens zijn eigen bloeiperiode kent, zal je dus op geen enkel moment van het jaar een kleurloze bedekking hebben. Meer nog, het kleurenpalet zal zelfs geleidelijk veranderen in de loop van een jaar. Heerlijk toch?

Als groendak

Sedummatten zijn ideaal om een groendak te creëren. Ze kunnen op bijna elk dak worden aangebracht, dit door hun lage gewicht. Ze zorgen bovendien voor een bescherming van het dak en houden overtollig water tegen. De plantjes werken ook als isolator zodat ze er mee voor zorgen dat in de winter de warmte mooi binnenblijft en dat het in de zomer binnen lekker koel is.

Een groendak zorgt niet alleen voor een mooie groene omgeving, het draagt ook bij tot schone en gezonde lucht. De plantjes produceren immers flink wat zuurstofgas en ze zijn in staat om kleine vervuilende stofjes te absorberen.

Als bodembedekker

Sedummatten kunnen als bodembedekker een goed alternatief zijn voor een klassiek gazon. Je hoeft alvast geen gras af te rijden en daar sedumplanten het met weinig voeding kunnen stellen, zal onkruid minder kans krijgen om tussen de sedumplantjes te overleven. Door de enorme variëteit aan kleur en de talrijke combinatiemogelijkheden zijn ze ook helemaal perfect voor de aanleg van een siertuin.