Citrus planten, wat je moet weten.

In de zomer kun je op een zonnige plek citrusbomen op je terras planten. Ze zullen moeten overwinteren in een koele kamer. Het is het beste om de citrusboom zo lang als mogelijk is buiten te laten om de groeiperiode zoveel mogelijk te verlengen. Ze groeien buiten beter op dan binnen. Planten of bomen moeten de kamer echter voor de vorst op de eerste nacht binnenkomen. In de winter vallen er vaak veel bladeren van bomen.

Citrusplanren en de winter.

Omdat de planten in de winter inactief zijn, is er geen kunstmest nodig. Elke twee tot drie weken hoeft de fabriek slechts een beetje water te sprenkelen. Na de winter kun je de citrus plant weer buiten zetten. Zet hem eerst in de halfschaduw, na ongeveer tien dagen, als de plant zich aan het licht heeft aangepast, komt hij in de zon. Hij is er het liefst. Je hoeft het ’s nachts niet terug te brengen. De Citrus plant kan vorst verdragen als je het bedekt met wol, maar natuurlijk gezien niet.

Heeft je citrus plant vlekken op de bladeren? Het kan zijn verbrand. Dit gebeurt soms in de felle lentezon, dus het is handig om hem eerst te plaatsen in halfschaduw. Als citrusbomen in een kas staan, is het geen slecht idee om een schaduwdoek te gebruiken. Beter nog, het ruwe glas bovenop de kas kan zonlicht breken. Maak je geen zorgen als de plant nog aan het bloeien is. Citrusbomen hebben meer dan alleen regen nodig. Potplanten zullen daarnaast ook vrij snel uitdrogen, en dat geldt natuurlijk ook voor citrus. De grond kan tussen de gietbeurten uitdrogen, maar wacht niet tot de bladeren doorzakken. Voor licht warm regenwater of grondwater kun je het beste zorgen. Door zijn samenstelling is het beter dan kraanwater.