goedkoopste infrarood paneel

Infrarode panelen of een infrarode warmtepomp?

Infrarode panelen en infrarode warmtepompen worden steeds populairder. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee verwarmingen? In dit artikel gaan we die vraag beantwoorden. We bespreken alle voordelen en nadelen van infrarode panelen én infrarode warmtepompen, zodat je eenvoudig kunt bepalen welke verwarming het beste bij jouw situatie past.

De voordelen van infrarode panelen

Infrarode panelen werken op basis van dezelfde principes als de zon. Het zijn metalen platen die infraroodstraling uitstoten, waardoor de omgevingstemperatuur stijgt. Infrarode panelen zijn eenvoudig te installeren. De goedkoopste infrarood paneel is tevens makkelijk verkrijgbaar. Bovendien zijn ze energiezuinig en onderhoudsvrij.

goedkoopste infrarood paneel

De nadelen van infrarode panelen

Een nadeel van infrarode panelen is dat ze alleen werken wanneer er iemand in de ruimte aanwezig is. Het is dus niet mogelijk om met infrarode panelen een hele woning te verwarmen. Ook heeft de straling een beperkte reikwijdte, waardoor de panelen vaak in groepjes moeten worden geïnstalleerd.

De voordelen van infrarode warmtepompen

Infrarode warmtepompen zijn vergelijkbaar met airco-units, maar werken dan juist andersom. In plaats van koude lucht naar binnen te blazen, halen ze warmte uit de buitenlucht en sturen die naar binnen. Dit systeem is relatief nieuw op de markt, maar heeft al veel belangstelling gekregen van zowel bedrijven als particulieren.

Een groot voordeel van infrarode warmtepompen is dat ze ook werken wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is. Dit maakt ze geschikt voor het verwarmen van een hele woning of bedrijfspand. Ook zijn ze relatief stil en onderhoudsvriendelijk. Hierdoor zijn ze een interessante optie voor mensen die op zoek zijn naar een energiezuinige en kostenefficiënte verwarming.

Nadelen van een infrarode warmtepomp

De nadelen van infrarode warmtepompen zijn dat ze duurder zijn in aanschaf en energieverbruik, en dat er speciale regels gelden voor het installeren ervan. Verder is het belangrijk om te weten dat een infrarode warmtepomp alleen geschikt is voor ruimten met een goede isolatie.

Al met al zijn beide verwarmingen goede keuzes. Welke het beste bij jou past, hangt af van je budget, de grootte van je woning en hoe vaak er mensen aanwezig zijn. Een infrarood paneel is simpel te installeren en de goedkoopste infrarood paneel vind je makkelijk!