Aluminium waterslagen: praktische gevelonderdelen

Waterslagen, ofwel raamdorpels, zijn nuttige gevelonderdelen die voorkomen dat regenwater rechtstreeks op de onderliggende gevel loopt. Deze kunnen van verschillende materialen geproduceerd worden, waaronder beton en diverse steensoorten, maar ook regelmatig van kunststof of metalen, zoals aluminium.

Zo werken waterslagen

Waterslagen worden rechtstreeks onder de onderdorpel van een raamkozijn geplaatst, waardoor ze net iets buiten de gevel steken en zo een overstek vormen. De waterslagen lopen schuin af in een specifieke hellingshoek van bijvoorbeeld 5°, 10° of 15°. Het water wat van de ramen af loopt valt zo via deze systemen omlaag. Hierdoor wordt voorkomen dat water direct langs de gevel of gevelbekleding loopt.

Aluminium waterslagen

Waterslagen worden vaak van aluminium gemaakt. Kiezen voor een aluminium waterslag heeft diverse voordelen. Aluminium is licht, duurzaam en heeft bovendien een aantrekkelijke uitstraling. Vanwege de moderne en verzorgde uitstraling worden aluminium waterslagen steeds vaker toegepast in uiteenlopende bouwprojecten.

De aluminium profielen benodigd voor de waterslagen kunnen op diverse manieren afgewerkt worden. Ze kunnen geanodiseerd worden (eventueel in kleur), gemoffeld worden of gelakt geleverd worden. Iedere afwerking biedt een unieke uitstraling, waardoor het materiaal breed inzetbaar is.

Om het tikkende geluid van regen te voorkomen kunnen de waterslagen afgewerkt worden met anti-dreunfolie, welke aan de onderzijde van de uitstekende rand geplakt wordt. Deze folie dempt het geluid van de regen, wat wel zo prettig is voor de bewoners of gebruikers van het pand.

Vaak zijn de waterslagen aan de onderzijde van het zichtvlak voorzien van een lekrandje. En aan de zijkanten worden de raamdorpels afgesloten met een kopschot. Hierdoor kan de waterslag vrij uitzetten of krimpen. De montage van het systeem gebeurt aan de hand van ankers die op het metselwerk worden gemonteerd. De waterslagen worden vervolgens op deze ankers geklikt.

Aluminium & maatwerk

Met aluminium waterslagen is maatwerk mogelijk. Standaard worden waterslagen vaak in handelslengtes van 6 meter geleverd. Met de keuze voor maatwerk is echter specifiek zetwerk op maat mogelijk. De producent is daarbij in staat om afwijkende hoeken, lengtes, en speciale uitsparingen te voorzien. Zo is voor iedere gevel een passende oplossing te vinden (Comhan).