sport voor steiger

Veilig op een steiger werken: zo doe je dat

Veiligheid moet altijd voorop staan. Dat geldt ook voor projecten in je huis. Als jij een echte klusser bent kun je talloze taken in en rondom huis zelf uitvoeren, maar zorg wel altijd dat je rekening houdt met jouw veiligheid en die van anderen. Wanneer je bijvoorbeeld op een steiger werkt, zijn de volgende dingen van groot belang:

  • zorg dat je een steiger kunt betreden via een luik
  • zorg dat je goed vast zit, vooral bij hoge hoogte
  • werk nooit met meer mensen op de steiger dan toegestaan
platform met luik

Een luik in de steiger

Wanneer je een steiger voor het eerst beklimt, zal je instinct zijn om dit via de zijkant te doen. Dit ziet er immers een beetje uit als een trap, en als je fit genoeg bent kun je die best beklimmen. Maar dat mag niet. Het is niet de bedoeling dat je een steiger betreedt via de zijkant. Er moet altijd een luik in de verdiepingen zitten waardoor je omhoog kunt klimmen. Dit is veiliger voor jou en je omgeving.

Dit geldt uiteraard niet bij een kamersteiger, gezien dit model relatief laag is.

tuinsteiger

Zorg dat je niet zomaar kunt vallen

Werk je op een steiger van vier, vijf of zelfs acht meter hoogte, dan is het van levensbelang dat je goed vast zit aan de steiger met een zekering. Dit kan bijvoorbeeld met een karabijnhaak. Ga je op hoogte werken, check dan altijd of je goed vastzit voor je begint.