Hoe ontwerp je een tuin?

Bron: Rainbow

Het doel van dit artikel is om u te helpen een plaats, grootte en vorm voor een bloementuin te kiezen en deze vervolgens te vullen met een harmonieuze combinatie van planten. We presenteren dit proces als een reeks stappen – zeven in totaal – die je van het idee dat je een bloementuin wilt naar een voltooid plan brengen. Als je al een tuin hebt, maar er niet tevreden mee bent, raden we je aan de eerste vier stappen door te nemen en vervolgens stap 5 tot en met 7 te bestuderen.

Je bent misschien bekend met eenjarige bedden en vaste planten grenzen, maar de meeste tuinders halen de meeste voldoening uit wat bekend staat als ‘gemengde grenzen’, tuinen die het scala aan planten bevatten – eenjarigen, vaste planten, bollen, struiken en kleine bomen – voor afwisseling en een lang seizoen van interesse.

We willen vanaf het begin benadrukken dat er niet één “juiste” manier is om een ​​tuin te maken. De meeste ervaren tuiniers volgen richtlijnen die vergelijkbaar zijn met de richtlijnen die we hier aanbieden, maar anderen negeren ze – soms met glorieus effect. Je smaak en verlangens zijn van belang, niet wat je buurman plant of wat een tuinmagazine zegt dat je zou moeten willen. Deze checklist is bedoeld om je te helpen bij het maken van keuzes, niet om je te verlammen met de angst dat je de dingen niet zo doet. Veel plezier, en als plezier toevallig samenvalt met ‘ontwerpregels’, prima. Zo niet, ook goed.

1. Denk na over wat je wilt.

2. Kies een locatie voor je tuin.

3. Bepaal de grootte en vorm van je rand.

4. Markeer en meet de tuin.

5. Zoek naar planten die zijn aangepast aan uw groeiomstandigheden.

6. Maak uit de lijst met geschikte planten selecties volgens de basisprincipes van het ontwerpen van bloementuinen.

7. Stel een plan op.

Natuurlijk gaan er veel dingen op in bovenstaande stappen. Denk bijvoorbeeld aan schaduw van bomen of markiezen die je nodig hebt voor planten die niet tegen volle zon kunnen of andere dergelijke dingen.