Palenrammer

Het verschil tussen een grondboor en een palenboor

Het woord ‘palenboor’ zegt eigenlijk al genoeg. Deze speciale elektrische grondboor komt namelijk uitermate goed van pas als je gaten wilt boren voor het zetten van palen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan palen voor het zetten van een schutting. Of paaltjes voor een tuinhek, of afrasteringspalen om een weiland. Een palenboor heeft echter te allen tijde een vaste lengte. Deze is zo ongeveer tussen de 120 en 130 centimeter. Omdat een schuttingpaal niet dieper dan een centimeter of 80 de grond in hoeft, is het ook niet nodig deze lengte te verlengen. Een van de voordelen van een palenboor is de prijs. Deze niet-verlengbare grondboor kost je namelijk slechts een paar tientjes, en dat is meestal voordeliger dan voor een paar dagen zo’n ding te huren. Bovendien is een palenboor een stuk smaller dan een grondboor.

Waarom kiezen voor een grondboor?

De ware professional is juist op zoek naar degelijk straatgereedschap, materieel waar hij jaren mee vooruit kan. In de GWW-sector kiest men dan ook vaker voor een professionele elektrische grondboor. Een grondboor zit een stuk robuuster in elkaar en is bovendien uitgevoerd met een losse T-handgreep. De buis van de handgrondboor is uitgevoerd met een borgpen, die in het T-stuk klemt. Op deze manier kun je gemakkelijk een of meerdere verlengstukken tussen de grondboor en het T-stuk bevestigen, om zo de grondboor in theorie oneindig te verlengen. Dit verlengstuk is te leveren in een uitvoering van 60 cm of 100 cm lang. Een grondboor is – in tegenstelling tot een palenboor – uitgevoerd met een gedraaide punt. Dankzij deze punt baant een grondboor zich moeiteloos een weg door zware grondsoorten. Waar een palenboor al snel moet opgeven en vast blijft zitten in zware grondsoorten, zal je hier met een grondboor niet zo snel hinder van ondervinden. Dankzij deze gedraaide punt is een grondboor te verkrijgen in een grotere diameter dan een standaard palenboor.

De juiste boor voor de juiste werkzaamheden

Voor je een handgrondboor of een palenboor aan wilt gaan schaffen, moet je even goed nadenken waar je deze voor wilt gaan gebruiken. Vaak wordt een palenboor gebruikt door particulieren die een schutting willen gaan zetten. Houd hierbij even in het achterhoofd dat schuttingpalen meestal vierkant zijn, en je met een palenboor of grondboor uitsluitend een rond gat kunt boren. Het bruikbare gat – dus het vierkante gedeelte – is altijd een behoorlijk stuk kleiner dan het ronde gat.