houten eettafel

Doe meer dan alleen afstoffen

Heb je een houten eettafel? Wil je deze zo goed mogelijk onderhouden, zodat je het niet binnenkort moet vervangen? Zo ja, lees dan verder! Het is belangrijk dat je je houten eettafel onderhoudt. Gebruik een zachte, schone doek zoals een bevochtig T-shirt wekelijks om de stofdeeltjes weg te vegen. Wrijf het tafel rustig aan in de richting van de houtennerf en draai het stofdoek regelmatig rond. Gebruik geen droge doek, omdat het krassen kan veroorzaken. Vermijd meubelpoetsmiddelen die siliconen bevatten, want deze kan de houtennerf beschadigen. Om vuil of vet te verwijderen kan je je houten eettafel reinigen met een niet alkalische zeep en wateroplossing. Droog het hout direct af met een zachte, droge doek om waterschade te voorkomen. Wil je het glanzend uiterlijk behouden? Poets jouw eettafel jaarlijks met een carnaubawas.

houten eettafel

Let op waar je je eettafel plaatst en wat je erop zet

Plaats het nooit waar het direct zonlicht kan krijgen, want na een tijd kan het hout barsten of vervagen. Zet je tafel nooit naast een open haard of verwarming. Plekken die te warm zijn, kunnen alleen er voor zorgen dat het hout krom gaat trekken of splitsen. Het is belangrijk om de vochtigheidsgraad van het kamer tussen 40 en 45 procent te houden. Dit voorkom dat het hout barst of opzwelt. Zet geen hete pannen of borden direct op je eettafel, omdat deze brandplekken kunnen achterlaten. Vilten tafelblad onder je tafelkleed beschermt het bovenoppervlak van het tafel tegen deuken, krassen en vlekken. Onderzetters, tafellopers en placemats dienen als extra bescherming. Als je je tafel jarenlang wilt laten meegaan, kan je een stuk glas op maat kopen als bedekking en bescherming.

Eettafel repareren

Als je hebt gemorst maak dit zo snel mogelijk schoon. Gebruik mayonaise om lelijke waterringen van glazen te verwijderen. Heeft je eettafel brandvlekken, wrijf dan zachtjes met een fijne, droge staalwol zeep langs de nerven om het te verwijderen. Maak gebruik van krijt of meubel toucheerstift die passen bij de houttint van het eettafel om de krassen te bedekken. Uiteindelijk schade voorkomen is het beste manier om je tafel te onderhouden.