afzetlint

Afzetlint waar kan ik het voor gebruiken?

Je bent het misschien wel eens tegengekomen: linten die een bepaald gebied afzetten. Zodra je dit lint ziet, betekent het dat je een bepaald gebied niet mag betreden en dat je er maar beter met een boog omheen kan lopen of rijden. Dit lint wordt ook wel afzetlint genoemd. Maar, waar dient het voor en waar kun je het zelf voor gebruiken?

afzetlint

Markeringslint in verschillende kleuren

Het lint wordt ook wel een markeringslint genoemd. Zoals de naam ook al aangeeft, wordt het gebruikt om een bepaald gebied te markeren. Het wordt vaak gebruikt door hulpdiensten, om aan te geven dat er gevaar is. Maar ook kun je het zelf gebruiken om ermee aan te geven dat een bepaald gebied niet mag worden betreden. Je ziet het ook wel eens terugkomen bij evenementen of bij gebouwen. Als bijvoorbeeld een gevel net is geverfd, wil men voorkomen dat mensen langs het gebouw lopen en zo de verflaag beschadigen. Dan wordt het lint geplaatst waardoor mensen er automatisch niet te dicht op komen. Daarnaast zie je het ook wel eens terug in een museum wanneer bijvoorbeeld een nieuwe expositie wordt opgebouwd. Ook dan wil je niet dat mensen er te dichtbij komen.

Rood-Wit markeringslint

Het markeringslint is te verkrijgen in verschillende kleuren. Zo is er een rood-wit afzetlint. Deze zie je heel vaak voorbij komen. Het wordt niet alleen op recreatieve manier gebruikt, maar ook op professioneel gebied. Het is een lint dat aanduidt dat er algemene veiligheid geldt. Het is vooral bedoeld om mensen op afstand te houden. Binnen de zone kan dan rustig worden gewerkt.

Geel-zwart markeringslint

Geel-zwart markeringslint wordt gebruikt wanneer er een bijzonder gevaarlijke situatie is. Als dit lint zichtbaar is, dan is het gebied verboden toegang voor iedereen. Ook hulpverleners mogen er dan niet komen. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet wanneer er instortingsgevaar is of wanneer er een misdaad is gepleegd en er moet worden voorkomen dat er sporen worden gewist.

Met een lint is het meteen duidelijk wat voor situatie er aan de hand is en wie het gebied mag betreden.