Salontafel – trends bij het handige eiland tussen bank en tv

Onderschat de salontafel niet want die hoort in de top drie van je woonkamer meubilair. Alleen al de belangrijke plek tussen bank en tv maakt van de tafel een eyecatcher. Ga er bij de keuze van zo’n tafel dan ook van uit dat echt iedereen die steeds gaat zien. En dat juist de vorm van het blad heel bepalend gaat worden. Dit tafelblad is namelijk niet om een paar kostbaarheden of gadgets op te zetten. Dit is een blad waar het een komen en gaan van drankjes, hapjes, telefoons en afstandsbedieningen is. 

Een formele of juist speelse salontafel

Omdat de tafel zich bij de bank nestelt, is het belangrijk dat hij qua stijl zich ook naar de bank voegt. Zorg er dan ook voor dat hij visueel niet gaat vloeken met je bank. Alleen al de hoogte van de tafel moet passen bij je bank, en ook de hoogte van je tv-meubel. Meet even hoe hoog je bank is vanaf het zitvlak en zorg ervoor dat je tafel niet hoger is en maximaal 10 cm lager. En bedenk: een vierkante tafel geeft rust, een ronde tafel zorgt voor een iets speelser en spannender effect. Werk je met meerdere tafeltjes, dan versterkt de speelsheid. Je kunt ze immers dan steeds weer in andere combinaties neerzetten. Laat je voor de kleuren van je tafel inspireren op wat je verder aan dominerende kleuren in je kamer hebt.

De marmer trend van de salontafel

De trend om een marmer look te creëren heeft de salontafel goed bereikt. Marmer is op dit moment een van de meest populaire materialen, vooral als je een klassieke woninginrichting hebt. Marmer combineert trouwens ook prima met een moderne of een Scandinavische woonstijl. De finishing van het marmer kun je afstemmen op je woonstijl. Zo kun je de structuur van marmer benadrukken maar dit natuursteen ook geheel vlak en spiegelend gepolijst krijgen. Marmer verveelt nooit als salontafelblad en dat komt door de verfijnde tekening van de marmeraders. Alles dat je op zo’n blad legt, krijgt meteen iets elegants. Met twee of drie koffietafelboeken op elkaar maak je er een prachtig stilleven van.

De ronde trend

Rond is ‘in’ bij de salontafel. Niet alleen door het speelse effect en het contrast met de vaak heel rechthoekige bank. Ook door de gezellige uitstraling en het feit dat je door het ontbreken van hoeken je ook niet kunt stoten aan de tafel. Heel handig ook voor als je kleine kinderen hebt. 

De lijn trend

Less is more. En slanker is vaak fijnzinniger. Dat geldt zeker voor het salontafeltje dat je ook kunt ervaren als een blok tussen bank en tv. Wil je dat je salontafel wel doet waar hij goed in is (platform om van alles op te zetten) maar zie je je tafel verder transparant? Werk dan met een glasblad dat hooggehouden wordt door slanke buizen, een verfijnd metalen onderstel dus. Het glanzende van glas en buismateriaal geeft er een esthetisch effect aan. En je salon set geeft aan: ik ben er wel en ik ben er niet. Een subtiele oplossing ook als je weinig ruimte hebt tussen tv en bank.