Een laurier kopen voor in de tuin

Laurier is populair in Nederland om in de tuin te plaatsen. Hij kan als boom in de tuin worden geplant, maar ook als haag. De laurierbomen (Prunus) en hagen blijven ook in de winter groen en hebben in het voorjaar mooie witte bloemen. De Laurier is geliefd, omdat hij het hele jaar mooi groen blijft. Er worden laurierbomen gekweekt als boomvorm, maar ook als leiboom. Ze zijn leverbaar in verschillende stamhoogtes. In een tuin worden voor laurierbomen vooral de laurierkers en de Portugese laurier gebruikt.
De laurierkers is herkenbaar aan de sterk vertakte struik die vanuit een stam met veel opgaande takken groeit. De bladeren hiervan zijn wintergroen en zijn lancetvormig. Over de bladeren zit een wasachtige laag. De bovenzijde is donkerder van kleur dan de onderzijde. De mooie witte bloemen verschijnen in de maand april. Daarna verschijnen er kleine zwarte bessen. De groei kan wel 75 cm per jaar bedragen. Hij moet tijdig flink worden teruggesnoeid.
De Portugese laurier heeft een kleiner blad. De kleur van het blad is dofgroen. Hij groeit ongeveer 30 cm per jaar.

Laurier als haagplant.
In nieuwbouwwijken worden als afscheiding vaak laurier haagplanten gebruikt. Door de snelle groei zit je snel vrij en heb je geen inkijk van buitenaf meer. Het zijn wintergroene hagen die ook dus in de winter het blad houden, zodat je ook tijdens de wintermaanden vrij zit. De planten zijn winterhard en bestand tegen een temperatuur van ongeveer -20°C. Omdat we in Nederland een zeeklimaat hebben zal de temperatuur normaal gesproken nooit zo laag worden. Vooral de laurierkers is bijzonder geschikt om als haag te gebruiken. Door zijn snelle groei kun je binnen twee jaar al afgeschermd in je tuin genieten zonder dat er van buitenaf inkijk mogelijk is. Je moet de haag wel goed snoeien, zodat hij zich goed kan vertakken. Wanneer je een haag gaat planten, moet je hierbij aanplantgrond en beendermeel gebruiken.
Omdat laurieren zo snel en vol groeien en dat met veel volume, zorgen ze voor een goede afscheiding en schaduwplek in je tuin. Het is een mooie sierlijke haag die voorzien is van mooie groene bladeren. Een laurierhaag heeft maar weinig onderhoud nodig.

Voorlichten
Laat je bij het kopen van een haag goed voorlichten. Je kunt een kant-en-klare laurierhaag kopen, maar die zijn veel duurder dan wanneer je zelf de haagplanten plant. Het is natuurlijk even wat extra werk, maar je krijgt er veel voor terug. Je moet je houden aan dat wat er voorgeschreven is voor het aantal planten dat er per meter geplant moet worden. De soort van de laurierplant, maar ook de grootte bepaalt de afstand van de planten voor een haag. Bij het kopen van de planten moet je ook vragen hoe het onderhoud is van de haagplant en wanneer en hoe hij gesnoeid moet worden.

De laurierhagen die we gebruiken.
Vaak wordt de Portugese laurier gebruikt. Deze heeft een moderne, maar vooral ook klassieke uitstraling. Hij is wat smaller dan de andere laurierhaag soorten. Hij behoudt zijn donkergroene bladeren in de winter. Er zijn meerdere soorten laurier haagplanten verkrijgbaar.