led noodverlichting

Deze producten zijn erg handig bij een stroomuitval

Het gebeurt in Nederland heel weinig dat de stroom uitvalt. Maar het kan wel gebeuren, door graafwerkzaamheden bijvoorbeeld. Het is goed om daar op voorbereid te zijn, vooral voor als dat ’s avonds zou gebeuren. We zullen kijken naar algemene oplossingen, oplossingen voor computerapparatuur en oplossingen voor verlichting.

Algemene oplossingen

Steeds meer huizen krijgen zonnepanelen. Overdag, wanneer de zon schijnt, kunnen zonnepanelen voldoende stroom opwekken, opdat je geen last hebt van problemen in het lichtnet. Voor de momenten dat er geen zonlicht is, zou je energie kunnen opslaan in batterijen. Er zijn speciale oplossingen die in combinatie met zonnepanelen werken. Ook als je geen zonnepanelen zou hebben, kan een opgeladen accu je tijdelijk helpen. Er zijn accu-opladers die je aansluit op het lichtnet en als je stroom uit de accu nodig hebt, is er een omzetter die 230 V wisselstroom levert. Een stroomgenerator is ook een mogelijke oplossing.

led noodverlichting

Computerapparatuur

Voor computerapparatuur bestaan er zogenoemde battery back-up apparaten. Die slaan stroom op en leveren automatisch de voeding voor computerapparatuur, wanneer het lichtnet uitvalt. In ieder geval geven ze je tijd om je computer netjes uit te zetten. Je kunt die apparaten ook gebruiken voor andere apparatuur, mits de capaciteit ervan voldoende. Het is erg nuttig als battery back-up apparaten ook piekspanningen opvangen, omdat computers daarvoor gevoelig zijn.

Verlichting

Als de verlichting uitvalt, dan zijn kaarsen een mogelijkheid, die ook nog eens sfeer brengen. Een andere oplossing is natuurlijk een zaklamp of een andere lamp die op batterijen werkt, zoals een pechlamp. Er zijn lampen die een eigen voorziening hebben om stroom op te slaan. Als het lichtnet dan uitvalt, schakelt de lamp automatisch over op de batterij. Led noodverlichting is een goede oplossing, omdat ledlampen maar heel weinig stroom verbruiken. Voor dat type noodverlichting volstaat een kleine batterij. Leds zijn zelf ook erg klein en dus hoeft led noodverlichting niet veel ruimte in te nemen. Een voorbeeld is een plafondspot. Dan is het niet te zien dat het om noodverlichting gaat.